Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud
}

Nederlandse klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord is een overeenkomst tussen veel organisaties en bedrijven in Nederland om de opwarming van de aarde tegen te gaan. PFZW ondersteunt het Klimaatakkoord van harte. In feite zijn we zelfs al een hele tijd actief bezig met de afspraken die in het akkoord zijn gemaakt.

In juli 2019 heeft PFZW het commitment van de financiële sector bij het Klimaatakkoord ondertekend.1 Met dit commitment hebben wij onder meer toegezegd om vanaf boekjaar 2020 te rapporteren over het CO2-gehalte (voetafdruk) van alle relevante beleggingen in onze portefeuille. In dit jaarbericht geven wij opvolging aan dit commitment en rapporteren wij voor het eerst de absolute voetafdruk (in CO2-equivalenten2) van onze beleggingen.3

PGGM heeft al enige jaren ervaring met het meten en reduceren van de voetafdruk voor PFZW. Tot nu toe rapporteerden wij alleen de voetafdruk van de beursgenoteerde aandelenportefeuille, uitgedrukt in CO2-intensiteit (uitstoot gedeeld door omzet). Hierover rapporteren wij elders in dit verslag. De nieuwe rapportage omvat aanzienlijk meer beleggingscategorieën en laat zich, vanwege de focus op de absolute voetafdruk, niet direct vergelijken met de oude methode. Voor de absolute voetafdruk in deze paragraaf sluiten wij zo veel mogelijk aan bij het raamwerk van het Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF).4 Dit betekent onder meer dat iedere euro belegd in een onderneming – in het eigen- dan wel vreemde vermogen – even zwaar telt. De voetafdruk van PFZW is gelijk aan de uitstoot van een onderneming, vermenigvuldigd met ons aandeel in het totale vermogen van de onderneming.

Dergelijke uitstootdata zijn belangrijke input voor portefeuillemonitoring en -constructie. Ze helpen ons bij het sturen van financiering naar groenere bedrijven en sectoren en bij het beperken van de blootstelling aan transitierisico's op het gebied van klimaatverandering. Deze data is ook van belang voor onze engagementactiviteiten. De klimaatdoelstellingen van ondernemingen hebben meestal betrekking op de uitstoot van broeikasgassen. Door als grote belegger CO2-voetafdrukken te gebruiken om onze portefeuille te monitoren en reductiedoelstellingen voor onze CO2-voetafdruk vast te stellen, blijven energie-efficiëntie en klimaatverandering boven aan de agenda van bedrijven staan.

De resultaten zijn samengevat in onderstaande tabel.

 

Allocatie

Scope 1

Scope 2

Bron

Zakelijke waarden

EUR in mln

Dekking (%)

Voetafdruk in miljoen ton CO2

Dekking (%)

Voetafdruk in miljoen ton CO2

 

Aandelen klassiek ontwikkelde markten

28.757

96

1,3

96

0,5

Trucost

Aandelen klassiek opkomende markten

9.734

92

1,4

92

0,6

Trucost

Aandelen Beleggen in Oplossingen

3.800

91

0,2

91

0,1

Trucost

Alternatieve aandelenstrategieën

25.254

98

1,3

98

0,4

Trucost

Beursgenoteerd vastgoed

14.461

57

0,0

57

0,1

GRESB

Privaat vastgoed

14.180

57

0,0

57

0,1

GRESB

       

Krediet

      

Bedrijfsobligaties ontwikkelde markten

4.504

93

0,5

93

0,1

Trucost

High yield ontwikkelde markten

2.386

52

0,8

52

0,1

Trucost

       

Totaal

  

5,5

   
  • 1 Merk op dat, vanwege de aanzienlijke vertraging in de rapportage van uitstoot-data door bedrijven, de voetafdruk is berekend met behulp van uitstoot-data over 2019. Deze zijn gekoppeld aan de portefeuille per ultimo 2019. Alleen van scope 1 (directe uitstoot door ondernemingen zelf) is een totaaltelling opgenomen. Uitstoot van energieleveranciers (scope 2) valt bij andere bedrijven in onze portefeuille juist onder scope 1. Aggregeren over scope 1 en 2 zou tot dubbeltellingen leiden.

Zowel de dekking als de kwaliteit van de data laat in enkele categorieën nog te wensen over. Dit geldt met name voor niet-beursgenoteerde bedrijven en bedrijven in opkomende markten. Ook de rapportages van externe managers (GRESB-rapportages voor vastgoed en infrastructuur) zijn nog verre van volledig. In de komende zal onze uitvoeringsorganisatie PGGM zich daarom waar mogelijk inzetten om de kwantiteit en de kwaliteit van deze data te verbeteren.